Noctiluca Miliaris
Eigen films
Zeepreventorium
Home » Diverse instellingen » Eigen films
Le préventorium marin disposait de sa propre maison de production de films. Noctiluca Miliaris est le nom scientifique de l'algue bio-luminescente qu'on trouve en mer du Nord et signifie littéralement: mille lampions.

Noctiluca Miliaris (letterlijk: duizend zeevonken) was de naam van de filmproduktiemaatschappij van het zeepreventorium.

Noctiluca Miliaris

Het Zeepreventorium had zijn eigen produktiemaatschappij voor films. Dit zijn een paar van de films die door het preventorium gemaakt zijn. Daarmee bedoel ik niet reportages voor de BRT, maar echte documentaires die door het preventorium zelf werden gedraaid (ter informatie, VTM maakt geen reportages maar human interest stukjes): Van de eerste films bestaan er nog de originele filmspoelen (Het huis in de duinen werd tijdens mijn verblijf gemaakt), ondertussen overgezet op U-matic en later op ßmax. Het huis in de duinen werd bijvoorbeeld op 16 mm kleurenfilm gedraaid: een formaat dat tot de komst van de digitale opname gebruikt werd voor reportages en zelfs televisieseries en films. Het was het semi-professionele formaat tussen 8mm (amateur) en 35mm (bioscoopformaat).

Deze films kunnen op DVD bekomen worden, contacteer mij voor meer informatie.

Het andere einde van de tunnel

Deze film gaat specifiek over de behandeling van mucoviscidosepatiëntjes in het zeepreventorium (februari 1995). Je zal er dokter Hilde Franckx en Jean Chevaillier in aantreffen.
De film is een weinig geïnspireerde produktie, gemaakt door een extern bedrijf, tussen twee andere opdrachten. Filmisch gezien is de prent geen hoogvlieger (scènes die verkeerd in elkaar overgaan, te lange interviews, foute cadrages) maar het geeft je wel heelwat informatie, en dat is het belangrijkste. Met al die wetenschappelijke hoogdravendheid probeert men te verdoezelen dat mucoviscidose nog steeds niet kan worden genezen. Er gaat teveel aandacht uit naar het klinische, niet naar de mens. Omdat het over je eigen preventorium gaat, ben je geneigd de technische mankementen over het hoofd te zien.

Het prevent behandelt al meer dan 20 jaar mucopatienten, maar dit valt niet zo op als de behandeling van obesitas (halverwege de jaren '90 begonnen).

Zeepreventorium


De nieuwe film werd vertoont in het kader van Open Bedrijvendag

Deze film werd ingeblikt naar aanleiding van Open Bedrijvendag 2008. De prent lijkt nog het meest op een bedrijfsfilm. Een korte soundbite, Dokter Hilde Franckx wordt kortstondig aan het woord gelaten. De film werd snel-snel-snel in een paar dagen gedraaid en een paar nachten gemonteerd. Ofwel gebruik je een statief, ofwel volg je de hoofdspelers in beeld. Maar je maakt geen Browniaanse bewegingen met de camera. Van uitlichten hebben de filmmakers nooit gehoord, iemand houdt gewoon de camera min of meer vast.

Wat eigenlijk een informatieve film voor ouders van kinderen in het Zeepreventorium had moeten worden is verwaterd tot een videoclip: korte scènes waarin in minder dan 30 woorden iets uitgelegd wordt. Ieder hoofdstuk ingeleid door een luide jingle om slapende toeschouwers weer wakker te schudden.

De film is een schematische voorstelling, dat zie je nog het best aan de cover: de hoofdgebouwen zijn schematisch getekend, je zou het zeepreventorium zelfs niet herkennen op de tekeningen.

Iemand die nooit ervaring heeft gehad met fotografie, met het filmisch in beeld brengen van een verhaal, met interviewtechnieken zal dit een geslaagde film vinden. Echter: de film kan nog het best vergeleken worden met een vette hamburger, een goedkope (???) clip op JimTV, een reklame voor waspoeders,... Als bedrijfsfilm is de kortfilm geslaagd, maar het voelt aan als convenience food: veel te duur en weinig in je maag. Waarschijnlijk leg ik de lat te hoog. Ik heb namelijk "Het huis in de duinen" gezien. Wat is eigenlijk de bedoeling van die kortfilm? Wat is zijn finaliteit? In de bedrijfswereld zou men het hebben over de ROI ofte de Return On Investment. Bedrijfsfilms worden vertoont als publireportages op Focus of Kanaal-Z, maar wat met deze film? Eén copietje voor Euromut en de origineel roemloos laten verdwijnen in het archief na één dag vertoont te zijn geweest? En nu tijd voor reklame! Ik vraag me af welke slogan ze op de zakken van Mediamarkt zouden plakken bij een Open Bedrijvendag in het gekkenhuis van Beernem.

Had het anders gekund? Misschien. Ik zou de film gemaakt hebben vanuit het perspectief van het kind (dus ook met de camera op dijhoogte), want kinderen, waarover het eigenlijk gaat, komen in de film enkel aan bod als props, als accessoire. Het cyclus van een kind in het zeepreventorium, gezien zowel over de période van de behandeling (drie maanden, onthaal, opvang in de groep, de traditionele prevent-feesten, “sortant”) als over één dag. Liever een remake van "Het Huis", dan "Gemeenschap B". "Heeft iedereen de oogjes getekend?" deze scène zou in om het even welke school genomen kunnen zijn. Het uniek zijn van het zeepreventorium zou uit ieder beeld moeten blijken, zodat iemand die de kortfilm halverwege bekijgt niet denkt 'de zoveelste kortfilm over een doodgewone school met teveel geld'.

De film is te koop aan het onthaal van het Zeepreventorium voor de prijs van 5€ (sponsoring door de nationale Loterij en een mutualiteit). Mensen die het preventorium willen bezoeken, bijvoorbeeld omdat hun kind opgenomen moet worden, krijgen de film en een koffie in hun handen geduwd. Voor de prijs van 10€.

07.10.2008 - 15:57:52 jpd
Zag iemand de titel van de nieuwe film? Of wordt daar nog naar gezocht?

Het zal “Zeepreventorium” worden, vrees ik.

27.09.2010 - 08:19:33 shari
Hallo is het zeepreventorium ook voor kinderen? alvast bedankt

groetjes shari

Het zeepreventorium is vooral voor kinderen.
Enkel in KOS (het apart gebouw) verblijven een 10-tal volwassen mucopatienten.

Code à introduire

In te geven kode